Kazematten

Gepubliceerd op 10 januari 2024 om 17:22

Een Nederlandse kazemat uit de twintigste eeuw is een relatief kleine betonnen of stenen bunker, bedoeld om dekking te bieden tegen vijandelijk vuur. Deze is voorzien van schietgaten voor zware wapens zoals mitrailleurs of luchtafweergeschut. Hier treft u een overzicht aan van kazematten in de gemeente Venray. 
Kazematten bestaan echter al veel langer. Reeds in de vijftiende eeuw worden ze genoemd. Het waren toen bunkers met schietgaten juist boven het maaiveld, gelegen in vestingwerken.
De Venrayse kazematten flankeren het zogenoemde Defensiekanaal. Dit is  Dit is een verdedigingslinie die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog is opgetrokken. Deze was voor de Duitse bezetter geen barrière. De restanten zijn nu een Rijksmonument.
Ze zijn een symbool van iets dat we nooit meer willen meemaken, monumenten die ons blijven laten nadenken dat vrede niet vanzelfsprekend is.

 

 

 

 

Wat is een monument?

Een monument is niet alleen het gebouw zelf, maar betreft ook dakconstructies, toegepaste ornamenten, plafonds tot aan het gebruikte cement en voegwerk toe. Ook metselwerk kent vele variaties. Gevelstenen en uithangborden geven vaak ook aan welk ambacht de eigenaar uitoefende of nog uitoefent en uit welke tijd het monument stamt.Kortom laat de details niet aan je voorbij gaan. Het maakt een monument nog meer de moeite waard als je ook daar oog voor hebt. De hierbij gebruikte foto is een detail van het dak van een schuur van Hoeve de Bogaard in Geijsteren. 

Lees meer »